- De schatting voor de kosten van de stormschade van de afgelopen dagen zijn inmiddels opgelopen richting de 9 miljoen euro bij verzekeraar Univé.
- Het Verbond van Verzekeraars denkt dat de totale schade zeker op een half miljard euro uitkomt.
- Intussen draaien dakdekkers en loodgieters overuren: de reparatieverzoeken lopen in de duizendtallen.
- Lees ook: 2 bloeiende plantensoorten breiden zich snel uit op Antarctica: dat kan duiden op een belangrijke omslag in de klimaatverandering
De stormen van de afgelopen dagen hebben in Nederland voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. Dit volgt uit een eerste inventarisatie van de verzekerde schade door het Verbond van Verzekeraars.
Het aantal schademeldingen bij verzekeraars als gevolg van de stormen van de afgelopen dagen blijft flink oplopen. Interpolis heeft sinds woensdagavond al meer dan 11.000 meldingen binnen.
Branchegenoot Univé spreekt van circa 8.000 gerapporteerde schades, waarmee naar schatting zo’n 9 miljoen euro is gemoeid. Beide firma’s geven aan nog meer meldingen te verwachten.
Volgens Interpolis gaat het vooral om schade aan woningen. Er zijn bijvoorbeeld veel losgewaaide dakpannen, maar soms zijn ook zonnepanelen of hele dakdelen losgekomen. Verder zorgen vallende takken of bomen voor schade en zijn er ook veel schuttingen beschadigd, merkt de verzekeraar. Univé wist afgelopen vrijdag al dat de schade in de miljoenen euro’s zou gaan lopen. En zaterdag in de loop van de dag was al voor zo’n 3,5 miljoen euro aan schades gerapporteerd.
De schademeldingen komen uit het hele land, maar uit Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland komen bij Interpolis de meeste meldingen binnen. Univé merkt dat er in het westen en noorden van het land relatief meer schade wordt gemeld dan in het oosten en het zuiden, maar geen enkele regio lijkt helemaal ongeschonden te zijn gebleven.
Afgelopen weekend zeiden Nationale-Nederlanden en Centraal Beheer ook al duizenden schademeldingen te hebben ontvangen. Hoe groot de landelijke schade is van de stormen, is nog niet bekend. Later op maandag komt het Verbond van Verzekeraars naar verwachting met een eerste branchebrede schatting van de omvang.
Dakdekkers en loodgieters draaien overuren na stormdagen
Dakdekkers en loodgieters hebben het erg druk met reparaties van de schade als gevolg van storm Eunice. Dakdekkersportaal DakPro heeft afgelopen weekend meer dan 3000 schademeldingen binnengekregen.
Het landelijk opererende platform verwacht dat het nog weken duurt voordat alle reparaties zijn voltooid en dat de schade in de miljoenen loopt. Ondernemersorganisatie Techniek Nederland gaat ervan uit dat dakdekkers en loodgieters in ieder geval nog wel enkele dagen bezig zijn met reparaties.
"Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Vanaf vrijdagmiddag 16.00 uur, toen storm Eunice Nederland binnentrok, heeft de telefoon bij ons roodgloeiend gestaan", vertelt algemeen directeur Martijn Wijbenga van DakPro in een verklaring. "Normaal krijgen we gemiddeld zo’n 75 meldingen over twee dagen, afgelopen weekend waren dat er tot zondagochtend meer dan 3000." Bij het portaal zijn meer dan twintig dakspecialisten aangesloten. Die hebben samen meer dan honderd schadeherstelteams.
De schade varieert volgens de dakdekkers van afgewaaide dakpannen tot beschadigde schoorstenen en zwaar beschadigde dakdelen. Techniek Nederland geeft aan dat er ook veel kapotte dakgoten en regenpijpen zijn gemeld.
Ook zijn er veel lekkages door afgewaaide of verschoven dakpannen, stelt de organisatie die ruim 6300 bedrijven vertegenwoordigt in de installatiebranche en de technische detailhandel. "Installateurs doen er alles aan om reparaties zo snel mogelijk uit te voeren", aldus voorzitter Doekle Terpstra.
Zaterdag bleek al dat de opdrachten bij dakdekkers binnenstroomden. Bijvoorbeeld zelfstandig ondernemers Bas Elshout en Henk ter Maten vertelden al tientallen telefoontjes te hebben gehad, wat veel drukker was dan op een normale zaterdag. Hoe groot de landelijke schade is van de storm, is nog niet bekend.
Zes dagen storm op rij: een unicum
Het is al een aantal dagen erg onstuimig in Nederland, en maandagochtend was er opnieuw sprake van storm. Tussen 04.40 uur en 05.40 uur kwam het volgens Weer.nl een uur lang op Vlieland tot een gemiddelde wind van 9 Beaufort. Daarmee is nu al sprake van zes stormdagen op rij, volgens het weerbureau is dat een record voor februari.
De hardste windstoot die tot nu toe werd gemeten was 103 kilometer per uur, ook op Vlieland. Daarmee verloopt de huidige storm Franklin minder intens dan storm Eunice. Die haalde uit met windstoten tot 145 kilometer per uur en was mogelijk de op vier na zwaarste storm sinds 1970. Desondanks zijn de windsnelheden nog gevaarlijk genoeg om voor schade te kunnen zorgen. Voor maandagochtend en -middag geldt in het hele land code geel.
Het is al de zevende dag dat het deze maand tot storm komt, omdat er ook op 6 februari sprake was van een officiële storm. Sinds het begin van de windmetingen in 1906 was er maar één jaar dat er meer stormdagen waren in februari. Dat was in 1990, toen er negen stormen werden geteld. Wel waren er toen maar drie dagen op rij met storm.
Het heeft deze winter in totaal al negen keer gestormd, volgens Weer.nl is dat twee keer zo veel als normaal. Gemiddeld telt de meteorologische winter, van december tot en met februari, vier dagen met storm in Nederland.